sreda, 17. april 2013

Vietnam: Dejstva, prvi del

Kmalu bo minilo že šest mesecev, odkar sem prišla v Vietnam. Severa sicer še nisem obiskala, ker čakam na toplejše čase, po južnem delu sem se pa precej potikala, zdaj se tudi sama vozim s skuterjem naokoli, da lahko napišem par dejstev o Vietnamu in Vietnamcih in življenju tukaj.

  • Vietnam je druga največja država proizvajalka kave na svetu! (Prva je Brazilija.) Tako rekoč najljubša pijača Vietnamcev je "cà phê sữa đá", kava s kondenziranim mlekom in ledom. V kozarec najprej zlijejo mleko, ki je gosto in zelooo sladko, zatem čez prelijejo kavo, nato pa dodajo led. Stvar je potem kot nekakšna ledena kava ali stopljen kavni sladoled. Osvežilno, še posebno v tej neznosni vročini, ki nas spremlja zadnje dni ...
  • Kot ste morda opazili že zgoraj, je vietnamska beseda za kavo precej podobna francoski in angleški. Vietnam je bil včasih francoska kolonija in posledice tega dejstva so vidne (in slišne) tudi zdaj. Kar nekaj besed, predvsem za hrano, ki je pred prihodom Francozov morda niti niso poznali (šunka, sir ...), izvira iz francoščine. Sicer sta izgovorjava in zapis zelo prilagojena vietnamščini, a vseeno: cà phê (kava), pho mái (sir; fromage), sô cô la (čokolada; chocolat), giăm bông (šunka; jambon). Morda je za iskanje podobnosti potrebno nekoliko domišljije, a vsaj tisti, ki znajo francosko, bodo lahko opazili podobnost.
  • Nekdanjo prisotnost Francozov je mogoče opaziti tudi v tem, da je na vsakem koraku mogoče opaziti pekarne, kot so "Tous les jours", "Boulanger de Paris" in podobno, kjer prodajajo dokaj dostojen kruh, rogljičke, pain au chocolat ... 
  • Najbolj  pogosta (najdeš jo na vsakem koraku) in najverjetneje tudi najbolj priljubljena jed v tem delu Vietnama je phở (izgovori se nekako "pha" oziroma nekaj med a in o), juha z rezanci, mesom, najpogosteje piščancem ali govedino, in različno zelenjavo. Jejo jo povsod in vedno, tudi za zajtrk, navsezgodaj zjutraj! Tudi ta beseda je verjetno izpeljana iz francoske "pot-au-feu", kar bi lahko prevedli kot enolončnica.
Phở v restavraciji ob cesti.
  • Če se lotim še kake teme, ki ne bo o hrani - po vsem mestu so zelo pogosti prizori uličnih prodajalcev ali prodajalk (v veliki večini so to ženske), ki prodajajo vse mogoče prigrizke (obljubim, to je le uvod, glavna tema te alineje NI hrana). Pečeno koruzo, sendviče, sladice, različna nabodala, posušene sipe, sladoled, sadne napitke ... vsi pa delujejo po principu "omnia mea mecum porto" ali "vse, kar potrebujem, nosim s seboj". Na kolesa, motorje, trikolesnike namontirajo vse, od provizoričnega žara, stojala za jajca, obešanje koruze ... Prav fascinantno je videti, kako so vse naštudirali. Velikokrat se nato vozijo po ulicah in na takšen ali drugačen način oznanjajo, da so tam. Bodisi z glasbo in posnetki iz zvočnikov, bodisi z zvončkljanjem. Nekateri izmed njih pa "prodajajo" malo manj ugledne stvari. Večkrat sem že opazila, da se, posebno v večernih urah in v najbolj turističnih predelih, s kolesi okrog večkrat vozijo moški (ja, v tem primeru so vedno moški), ki nase opozarjajo z nekakšno ropotuljo. Do pred nekaj časa se sploh nisem ozirala nanje, bila sem prepričana, da tudi oni kaj prodajajo za jesti, piti, morda ponarejene CD-je ali knjige. Šele nedavno pa sem se zavedla, da na kolesu pravzaprav nimajo ničesar! Samo vozijo se okrog in ropotajo. Potem sem opazila, da ves čas ciljajo na moško populacijo. In potem mi je bilo razloženo! Ti strici na kolesih dobesedno prodajajo ženske! Če bi torej rad najel prostitutko, ga moraš le ustaviti in jo naročiti. Kar malo sem se zgrozila, ko sem izvedela za to, a ... tako pač je.
  • In morda še ena stvar o vietnamskih dekletih. Seveda še zdaleč ne vseh, a tega je tu vseeno kar veliko. Eden najbolj zloglasnih klubov tukaj v HCMC je Apocalypse Now (ja, odpreti morajo samo še kavarno Good Morning, Vietnam! ... če je niso že). Nekajkrat smo se odpravili tudi tja in prizori, ki so me najbolj šokirali, so bili številni tujci, velikokrat stari, debeli, plešasti, sluzasti, grdi, v družbi mladih, večinoma res čednih, brhkih, seksi oblečenih Vietnamk. Sicer ne vem, če so bile katere od njih, morda večina (?), prav tako prostitutke, ali pa so bile le dekleta, ki si želijo dobiti tujca, ker v njihovih očeh to pomeni, da je bogat (vsaj bogatejši od Vietnamcev), da bodo z njegovo pomočjo morda lahko zapustile Vietnam. Kolikor sem se tu pogovarjala z Vietnamci, je za njih namreč izredno težko dobiti vizo za vstop v druge države, še posebno v Evropi, ZDA, Kanadi ... A ne samo v Apocalypse Now, vsepovsod so prizori tujcev, ki imajo za dekleta Vietnamke, pogosti. Nasprotno tujk z Vietnamci praktično ni videti. Eden od kolegov tu, ki se je naučil vietnamsko in prav dobro govori, mi je povedal, da je to "tendenco" videti celo v reklamnih sporočilih! Obstaja menda oglas za zobno pasto, katerega sporočilo je "Če boš uporabljala to znamko, bodo tvoji zobje tako beli, da boš lahko 'ujela' tujca". Stvari sicer nisem preverila, ker žal razen vljudnostnih fraz in števil vietnamsko ne znam, a dvomim, da bi se mi glede tega zlagal.
Tako, bodi dovolj za danes, za naslednjo objavo pa napovedujem poročanje o tem, kako nosijo svašta na motorjih, kako je, ko lije kot iz škafa, kako je, ko te ustavijo policaji, kako je videti blišč in bedo eno ob drugem ... V bližnji prihodnosti pa tudi o tem, kar dejansko počnem tukaj. Kako je v vietnamskih šolah? Spremljajte me. :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar